RSS

O Kyrenii słów kilka…

11 Gru

No bo czymże byłyby same zdjęcia bez bliższego przybliżenia całej sytuacji w której zostały one zrobione? Tak więc do rzeczy:

Cypr Północny - Kyrenia 10.12.2013

Cypr Północny - Kyrenia 10.12.2013 (1)

Kyrenia to miasto położone na północnym wybrzeżu Cypru. Przez prawo międzynarodowe uważane jest za część Republiki Cypru, jednak papier to papier i nijak ma się się do rzeczywistości. Miasto to podległe jest Republice Północnego Cypru, która to cieszy się protekcją i wsparciem Turcji. Przemianowane też zostało z Kyrenii na Girne.

Cypr Północny - Kyrenia 10.12.2013 (2)

Cypr Północny - Kyrenia 10.12.2013 (3)

 

Cypr Północny - Kyrenia 10.12.2013 (4)

Cypr Północny - Kyrenia 10.12.2013 (5)

 

 

 

 

 

Samo miasto od setek lat znane było i jest ze swojego portu. Drugim znakiem rozpoznawczym jest zbudowany i wielokrotnie przebudowywany przez kolejnych właścicieli zamek. W zasadzie w tym miejscu można by zakończyć, ponieważ owa mieścina licząca ok

 

25.000 mieszkańców jest o połowę mniejsza od Mińska Mazowieckiego, jednakże ja pokuszę się o opisanie czegoś jeszcze. Kuchni. Kuchni, która pod wpływami tak Greków, Arabów jak i Anglików ewoluowała do tego stopnia, że nie sposób chyba zjeść tak na kontynentalnej części Turcji, jak tutaj.

Cypr Północny - Kyrenia 10.12.2013 (6)

Coś co z czystym sumieniem mógłbym polecić każdemu odwiedzającemu te rejony to przystawki i przekąski. Niezliczona ich ilość kryje się w kawiarniach i cukierniach, a dla posiadaczy szczuplejszych budżetów – vide autor – na bazarze.

Cypr Północny - Kyrenia 10.12.2013 (7)

 

Meze czyli przystawki. Od nich należy rozpocząć każde danie, ale jest ich tak wiele na Cyprze, że najpewniej po spróbowaniu 1/3 część byłaby już najedzona jak po sytym obiedzie. Marynowane owoce i warzywa (np kapary, czosnek), suszone mięsa, nasiona. Podawane zarówno na ciepło jak i na zimno. Idzie przy zamówieniu np 3 porcji spokojnie się taką przystawką najeść.

Cypr Północny - Kyrenia 10.12.2013 (8)

Danie główne – Seftali Kebab. Jest to coś na kształt kiełbasy z mieszanego mięsa baraniego i koziego, z dodatkiem cebuli i różnych ziół. Takową kiełbaskę smaży się na grillu a kiedy osiągnie złocisty kolor podaje się do spożycia.

 

Najciekawszym deserem dla mnie były orzechy w syropie. Jeżeli dobrze zrozumiałem pana z koszmarnym angielskim, orzechy włoskie są przez tydzień trzymane w wodzie. Po tygodniu do środka wkłada się goździki i migdały. Orzechy wyjmuje się (nie wiem niestety po jakim czasie) i są gotowe do serwowania jako słodki deser do kawy lub do ciast. Bardzo fajna pozycja w menu, warta spróbowania 😉

Owoc babutsa – jadalny owoc kaktusa. Ciekawostka warta spróbowania, bo można takowe cudo znaleźć na niemal każdym targowym stoisku. Powszechny i z tego co zaobserwowałem bardzo popularny.

Placki czyli nasze słodkie (ale nie zawsze) bułeczki. Mój chleb powszedni na Cyprze. Przynajmniej na jego północnej części. Bułeczki są przeróżne. Od zwykłych bułek z serem, mięsem suszonym i mielonym, szpinakiem, pieczarkami i oliwkami przez słodkie z makiem, sezamem, pastą sezamową po przesłodkie z suszonymi owocami.

Uff, to by było chyba na tyle. Przez samo opisywanie już zgłodniałem, więc znowu trzeba będzie się ruszyć coś zjeść. Błędne koło normalnie. Już teraz wiem czemu tutaj jest tylu grubasów 😉

 

A na koniec kartonowe domy – czy jak wolicie kojce dla bezdomnych psów. Oczywiście w poprzednim zdaniu jedno wyklucza drugie, bo dzięki nim poradzono sobie z bezdomnymi zwierzakami. Każdy ze swoim ‚m’ – rozwiązanie na miarę Północnego Cypru.

 

 

 

 

Cypr Północny - Kyrenia 10.12.2013 (9)

Dobranoc.

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 11 grudnia 2013 w Cypr, Podróż

 

Tagi: , , , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

 
%d blogerów lubi to: